"Am explicat de nenumarate ori ca presedintele Assad ar trebui sa conduca o tranzitie democratica sau sa demisioneze. El nu a condus (aceasta tranzitie). In interesul poporului sirian, a venit vremea ca presedintele Assad sa se retraga", a precizat Obama. 

Presedintele SUA a adaugat ca America va respecta vointa de schimbare a poporului sirian.

Tot astazi, administratia americana a anuntat ca interzice importul de petrol si de produse petroliere din Siria in Statele Unite si ca blocheaza toate bunurile pe care statul sirian le-ar putea avea pe teritoriile aflate sub jurisdictia sa.

Aceste noi sanctiuni economice impotriva regimului de la Damasc au fost anuntate de Departamentul Trezoreriei chiar in momentul in care presedintele american, Barack Obama, ii cerea liderului sirian Bashar al-Assad sa se retraga de la putere.

"Raspunzand la escaladarea neintrerupta a violentei impotriva poporului sirian", noile sanctiuni au ca scop "sa faca in asa fel incat nici un activ al statului sirian supus jurisdictiei Statelor Unite sa nu poata fi folosit pentru a prelungi campania de violenta si de represiune condusa de regimul sirian impotriva cetatenilor Siriei", anunta Trezoreria intr-un comunicat. 

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, apreciaza ca sanctiunile tarii sale impotriva sectorului petrolier sirian, "sursa de venituri esentiala pentru statul sirian", "vor perturba capacitatea regimului" de a finanta represiunea. 

Decretul prezidential care instituie aceasta consolidare a arsenalului de sanctiuni impotriva Damascului autorizeaza de asemenea Trezoreria sa ia masuri de retorsiune impotriva oricarei persoane fizice sau juridice, americana sau nu, "care aduce sprijin statului sirian", precizeaza comunicatul Departamentului.

Ancheta FBI in cazul amenintarilor primite de disidentii sirieni din SUA

FBI desfasoara o ancheta in legatura cu informatiile potrivit carora disidentii sirieni aflati in strainatate sunt intimidati sau chiar amenintati de regimul de la Damasc, au declarat reprezentanti ai comunitatii siriene din Statele Unite, citati de AFP. 

Trei disidenti care s-au intalnit, cu doua saptamani in urma, cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au declarat ca au fost intervievati de agenti FBI, care incearca sa afle cine orchestreaza aceasta campanie. 

FBI a refuzat sa comenteze informatiile.

Citeste si:

Traian Basescu vrea Statele Unite ale Europei: Fara cedarea de suveranitate, Europa nu va mai fi o putere