S&P avertizeaza ca deficitele fiscale ar putea creste vulnerabilitatea finantelor publice ale Serbiei, potrivit unui comunicat al agentiei, preluat de WSJ.com.

Agentia de rating noteaza ca noul guvern, investit pe 27 iulie, a creat recent un organ de supraveghere in subordinea parlamentului care "exacerbeaza presiunile economice interne si externe deja semnificative", noteaza Mediafax.

Standard & Poor's considera ca legile adoptate recent la Belgrad ar putea slabi independenta statutara a bancii centrale si ar putea conduce la influente politice inadecvate in politica monetara a tarii.

Situatia va afeecta cursul de schimb valutar si rezervele de valuta ale Serbiei, precum si inflatia si mandatul bancii centrale privind stabilitatea preturilor, potrivit S&P.

O alta posibila consecinta a politicii duse de noul guvern ar putea fi inarzierea negocierilro cu Fondul Monetar International, considera agentia. FMI a suspendat in februarie acordul stand-by cu Serbia deoarece guvernul a inmuiat politica de austeritate. Ar putea fi afectate si relatiile cu Uniunea Europeana, dupa ce Serbia a primit in martie statutul oficial de candidat la aderare.

Citeste si:

Modelul Argentina. Cum si-a salvat statul sud-american economia de la prabusire si ce ar putea folosi Grecia din experienta argentiniana