Membrii grupului au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sprijini creşterea preţurilor, pe fondul încetinirii economiei globale şi a majorării producţiei SUA.

Decizia îl va înfuria probabil pe preşedintele american Donald Trump, care a cerut liderului OPEC - Arabia Saudită - să furnizeze mai mult ţiţei şi să ajute la reducerea preţurilor la pompă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Anul trecut, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. Luni are loc la Viena summitul OPEC, iar marţi se vor alătura convorbirilor şi ceilalţi producători globali de ţiţei.

Statele Unite, care nu fac parte din OPEC, au depăşit Rusia şi Arabia Saudită, devenind cel mai mare producător de petrol din lume. Temerile privind cererea globală mai redusă de ţiţei, din cauza escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, s-au adăugat dificultăţilor cu care se confruntă cele 14 membre OPEC.

Sâmbătă, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a ajuns la un acord cu Arabia Saudită privind extinderea cu şase-nouă luni a pactului cu OPEC privind reducerea producţiei de ţiţei.

Oficialul rus a precizat că acordul va fi extins în actuala formă şi cu aceleaşi volume (reducerea producţiei cu 1,2 milioane bpd).

"Atât Rusia cât şi Arabia Saudită sprijină extinderea acordului. Deoarece există îngrijorări privind durata extinderii, nu am decis încă dacă va fi vorba de şase sau nouă luni. Poate vor fi nouă luni", a declarat Putin.

Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe, care a ajutat la încheierea acordului, a declarat că pactul, care este în vigoare din 2017, a majorat deja veniturile la bugetul Rusiei cu peste 7.000 de miliarde de ruble (110 miliarde de dolari).

"Parteneriatul strategic din cadrul Alianţei OPEC+ a dus la stabilizarea pieţei petrolului şi ne-a permis să reducem sau să majorăm producţia în funcţie de condiţiile de pe piaţă, ceea ce a contribuit la un climat de predictibilitate şi a dus la majorarea investiţiilor", a afirmat Dmitriev.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut în aprilie cu aproximativ 25 de dolari, ajungând la peste 75 de dolari. Preţul a scăzut în săptămânile următoare dar se redresează de la mijlocul lunii iunie. Luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 1,66 dolari, ajungând valoarea de 66,46 dolari.

Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.