Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat vineri ca a platit 15 milioane de dolari in avans Rusiei pentru alimentarea cu gaze naturale.

"Daca Naftogaz a platit pentru inca 24 de ore, inseamna ca resursele vor fi suficiente pana luni inclusiv. Pot sa plateasca si pentru marti, depinde de ei acum. Noi actionam conform intelegerii pe care o avem, nu incalcam acordul. Daca vor gaz, trebuie sa plateasca", a declarat Alexander Novak, ministrul rus al Energiei, potrivit ITAR-TASS.

In prezent, Gazprom livreaza 40 de milioane de metri cubi de gaze pe zi catre Ucraina, care costa aproximativ 12 milioane de dolari. Novak estimeaza ca Ucraina va avea nevoie de 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pana la finalul lunii martie.

In aceste conditii, creste presiunea pusa pe Ucraina pentru incheierea unei noi intelegeri cu Rusia in cadrul negocierilor care au loc luni la Bruxelles. Intalnirea de saptamana viitoare are loc la invitatia Uniunii Europene, in conditiile in care reprezentantii statelor europene sunt ingrijorati de problemele pe care intreruperea alimentarii cu gaze a Ucrainei le-ar putea cauza livrarii de gaze rusesti catre Europa de Vest.

La negocierile de luni vor participa ministri pentru Energie din Rusia si Ucraina, precum si Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei Europene pe probleme de energie.

Gazprom a avertizat marti ca va opri livrarea de gaze naturale catre Ucraina peste doua zile, daca guvernul de la Kiev nu va efectua o noua plata, in avans, astfel ca va fi pusa in pericol furnizarea de gaze catre tarile din Europa.

Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze al Europei, aproape jumatate din cantitate fiind livrata prin conducte aflate pe teritoriul Ucrainei.

Compania ucraineana de stat din domeniul energiei Naftogaz a acuzat luni Rusia ca nu a livrat volumul de gaze naturale pentru care guvernul de la Kiev a platit in avans. Potrivit Naftogaz, Gazprom ar fi livrat doar 47 de milioane de metri cubi de gaze din cantitatea de 114 milioane de metri cubi ceruta.

Saptamana trecuta, guvernul de la Kiev a intrerupt alimentarea cu gaze naturale a regiunilor din estul Ucrainei controlate de rebelii prorusi. In urma acestei decizii, Moscova a inceput sa livreze direct gaze in zonele din estul Ucrainei, un purtator de cuvant al Gazprom sustinand ca furnizarea de gaze se face ep baza unui contract incheiat cu Naftogaz.

Anul trecut, Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina pentru sase luni, din cauza unei dispute privind pretul gazului si a datoriei neplatite de guvernul de la Kiev catre Gazprom.

Rusia a reluat furnizarea de gaze naturale la inceputul lunii decembrie a anului trecut, dupa ce Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au semnat un acord pentru reluarea livrarilor de gaze catre Ucraina. Intelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, in valoare de 3,1 miliarde de dolari, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi.