Bancile franceze se aflau in crestere puternica la 13:50, actiunile Credit Agricole fiind in urcare cu aproape 19%, cele ale BNP Paribas cu 15,26%, iar Societe Generale cu 13,7%.

In Italia, UniCredit si Intesa Sanpaolo se aflau in urcare cu 7%, in timp ce in Spania BBVA urca cu 6%, iar Santander cu 4,4%.

Pe bursa de la Atena, actiunile National Bank of Greece cresteau cu 8,43%, iar cele ale EFG Eurobank cu 7%, Alpha Bank cu 4%, in timp ce Piraeus Bank inregistra un avans mai temperat de 1,64%.

Bancile austriece Erste si Raiffeisen se aflau in crestere cu 8%, respectiv 4,7%.

Cresteri puternice au consemnat si bancile germane si cele britanice. Pe bursa de la Frankfurt, Commerzbank urca cu 11,3%, iar Deutsche Bank cu 13,6%, in timp ce la Londra cotatia actiunilor Barclays avansa cu 12%, cea a RBS cu 8%, iar cea a HSBC cu 4%.

Bancile europene vor avea nevoie de 106 miliarde de euro pentru recapitalizare, astfel incat sa ajunga la nivelul de 9%, potrivit Autoritatii Bancare Europene. Bancile elene vor avea nevoie de cele mai multe fonduri, de 30 de miliarde de euro, urmate de cele din Spania, cu 26,4 miliarde de euro, Italia, cu 14,7 miliarde de euro, Franta, cu 8,8 miliarde de euro, si Portugalia, cu 7,8 miliarde de euro.

Bancile din Austria vor necesita recapitalizare de aproape 3 miliarde de euro, insa cea mai mare parte este atribuibila Volksbank si este considerata pro-forma. Grupul Volksbank se afla in prezent intr-un proces de restructurare si evaluare a modelului de afaceri, noteaza autoritatea europeana, dupa care Volksbank ar ajunge o institutie de credit cu activitati regionale.

Vezi AICI documentul adoptat de liderii UE.

Grecia va fi iertata: datoriile elene, reduse cu 100 miliarde de euro

Tarile din zona euro vor adopta "reguli de aur" pana la finalul lui 2012. Ce decizii au luat liderii pentru salvarea Europei VIDEO

Bursa de la Bucuresti avansa cu 1,79% dupa primele transferuri, sustinuta de pietele externe

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,79% dupa prima jumatate de ora de tranzactionare de joi, intr-o piata in care apetitul investitorilor la tranzactionare a crescut dupa masurile anticriza adoptate de UE si in linie cu evolutia pozitiva inregistrata de marile piete europene.

Actiunile Oltchim (OLT) au ramas in atentia speculatorilor, care au continuat sa ridice cotatia cu cate 14,39%, aproape de limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, de 15%.

Dupa primele 30 de minute ale sedintei, actiunile Oltchim erau cotate la 1,399 lei. In precedentele sase sedinte, pretul titlurilor Oltchim a crescut de 2,3 ori, de la 0,53 lei la 1,223 lei, cotatia de miercuri.

La ora 10:30, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 1,95%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,84% peste referinta.

Indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si al actiunilor FP, a avansat cu 2,69%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP) a crescut cu 2,22%.

Jucatorii au transferat titluri de 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro), cele mai tranzactionate fiind actiunile Fondului Proprietatea (FP), asigurand 70% din rulajul, cu operatiuni de 8,54 milioane lei.

Citeste si:

Basescu: Romania are fluxuri de capital de 40 mld. euro. Subsidiarele bancilor cu probleme nu vor mai scoate bani din tara