Aplauze se aud la finalul intalnirii membrilor Comisiei de Sanatate a Parlamentului European, care au votat fara ezitare o serie de masuri pentru a-i convinge pe tineri sa nu se apuce de fumat, dar si pentru a incuraja milioane de oameni sa renunte la acest viciu.

Astfel, Comisia a hotarat ca avertismentele ilustrate de pe pachetele de tigari sa ocupe 75% si nu 45% din suprafata acestora. In plus, vor aparea pe ambele fete, nu doar pe spate. De asemenea, tigarile subtiri, precum si cele cu arome ar putea disparea. ''Am votat pentru interzicerea aromelor precum ciocolata, capsune, mentol din toate tigarile, pentru ca ele reprezinta instrumente prin care ademenesc tinerii. Vom interzice si pachetele sub forma de ruj si tigarile subtiri", a precizat Linda McAVAN, raportor Comisia pentru Sanatate a Parlamentului European.

Decizia la nivel european vine la o luna dupa ce Guvernul Romaniei a transmis Comisiei Europene un memorandum prin care tara noastra se pronunta pentru pastrarea tigarilor mentolate si a celor subtiri, invocind incasarile bugetare. Ce spun acum oficialii? Premierul considera ca va fi incurajata contrabanda, in timp ce ministrul Finantelor este si mai optimist: "Decizia nu va trece in forma asta".

"Ar fi conscinte grave la nivelul economiilor tarilor membre, s-ar pierde venituri mari prin incurajarea contrafacerilor si contrabandei", sustine Gilda Lazar, director al unei companii producatoare de tigari.

Forma actuala a documentului va fi discutata la toamna, in Parlamentul European. Pentru a fi adoptata, directiva ar trebui votata de 14 state din cele 28 ale Uniunii Europene, iar interdictiile ar deveni operabile din 2016.