Boc a afirmat, sambata, la Cluj-Napoca, ca solutia are scopul de a nu se pierde bani europeni in urma iesirii din termenele de implementare.

"Am dat in analiza in sedinta comitetului interministerial pentru fondurile europene de joi posibilitatea ca, prin act normativ, sa stabilim ca cei care in sase luni de la semnarea contractului nu incep efectiv lucrarile, pierd contractul de finantare si se acorda banii altui program european de pe lista de rezerva a ministerului. Vreau sa gandim o astfel de solutie, ca sa nu iesim din termenele 2013, respectiv 2015, de implementare a acestor programe, pentru ca orice ban care nu se cheltuieste in perioada de absorbtie a fondurilor europene se va plati de la bugetul de stat. Daca au trecut mai mult de sase luni de la semnarea contractului, in secunda urmatoare se reziliaza de drept contractul pe fonduri europene si se da celui aflat imediat pe lista", a spus premierul.

Potrivit acestuia, pe aceasta cale, cei de la nivel local sunt obligati sa elaboreze caiete de sarcini corecte stiind ca, daca sunt probleme, "vor pierde fondurile europene si vor sti toti ca nu au fost in stare sa le implementeze".

"Altfel nu putem sa responsabilizam la nivel local. Ar trebui sa se deruleze proceduri inainte, nu sa astepte contractul, dupa care sa plece in vacanta, sa se intoarca in octombrie, sa se gandeasca la fisa de proiect, dupa care sa inceapa caietul de sarcini inca cinci luni, sa mai stea inca cinci luni in contestatii si sa ne trezim in 2012 - 2013 ca nu mai avem timp sa implementam un proiect", a precizat seful Guvernului.

Emil Boc a subliniat ca solutia va fi reglementata prin Hotarare de Guvern, ca modalitate de grabire a implementarii fondurilor europene.

Citeste si

Top 10 cele mai slabe economii ale lumii. FOTO

Cele mai mari greseli de business ale sportivilor. Cum au pierdut milioane de dolari Boris Becker sau Dwight Yorke. FOTO