La o luna dupa ce a semnat un contract cu echipa americana de fotbal New York Jets, Brett Favre (27 ani) memora intre 40 si 50% din ofensiva echipei americane. Pana la sfarsitul sezonului, a reusit sa conceapa o schema care replica miscarile jucatorilor in proportie de 75%. A facut-o cu ajutorul unui software care l-a ghidat in dezvoltarea acestor strategii. Se intampla in 2008, in Lincoln, Nebraska.

David Graff era masterand la Universitatea din Nebraska si lucra pentru echipa de fotbal Huskers, sub coordonarea lui Bill Callahan, atunci cand i-a venit ideea sa fondeze Agile Sports. Callahan, fost antrenor al echipei Oackland Raiders, voia sa-si adapteze strategiile de ofensiva si defensiva ale adversarilor la tactica jucatorilor sai.

Beneficiind de cunostintele sale de contabilitate, Graff a creat o serie de baze de date care inregistra defalcarile statistice. Pe atunci insa, nu reusise sa descopere nicio alta metoda prin care sa analizeze caseta jocului in afara sediului echipei.

Pentru Graff, dilema stiintifica s-a transformat in oportunitate. O oportunitate pe care a fructificat-o in 2006. Impreuna cu doi colegi studenti, Brian Kaiser si John Wirtz, au luat o hotarare: sa dezvolte un program software care sa le permita antrenorilor, dar si jucatorilor, sa observe, securizat si in afara sediului echipei (unde puteau fi observate aceste meciuri), miscarile in reluare prin intermdiul unui laptop/calculator.

I-au prezentat ideea lui Callagan in februarie 2006, iar antrenorul s-a declarat incantat. Atat de mult i-a placut, incat a vrut s-o foloseasca pentru antrenamentul din primavara, care se apropia. S-au confruntat insa cu o mica problema: “Demo-ul programului era plin de eori”, sustine Graff. Prin urmare, aveau nevoie de parerile si ajutorul jucatorilor lui Callaham, pentru a descoperi nevoile si lipsurile cu care se confruntau acestia. Nu in ultimul rand, le trebuia aproximativ un an de zile pentru a construi softul.

Callahan a fost de acord. Punand la bataie propriile laptopuri si un birou pentru care plateau o chirie lunara de 200 de dolari, s-au pus pe treaba. Kraiser s-a concentrat pe partea de IT, iar Graff si Wirtz pe patente si planul de afaceri. Securitatea a fost insa cea mai dificila sarcina a intreprinzatorilor. Dar cu ajutorul unui firewall si unei adrese de IP aprobata de useri, softul reusise sa ceara un cod format din cinci caractere, pentru utilizatorii telefoanelor mobile.

In final, Callahan a fost atat de incantat de program, pe care ulterior l-a numit Hudl, incat la urmatorul interviu luat echipei New York Jets, el a adus softul si l-a prezentat jurnalistilor. Jets a devenit, astfel, primul client al Agile Sports.

Astazi, alte doua francize, precum Broncos si Browns, alaturi de 12 Division folosesc Hudl, program ce le permite jucatorilor si recrutorilor sa studieze casetele de joc in reluare pentru a urmari cu atentie tacticile sportive.

Anul trecut, Agile Sports a semnat cu 18.000 de echipe scolare de fotbal, de pe teritoriul Statelor Unite. Mai mult, software-ul le permite, astazi, antrenorilor sa vizioneze video-urile chiar de pe un aparat de fotografiat, cu aceleasi functii pe care le poate oferi un video sau un laptop.

Cu peste 100.000 de echipe sportive tinere pe taramul Americii, fondatorii Agile Sports cred ca vor continua sa-si upgradeze inventia, pentru a se adapta dorintelor si nevoilor fiecarei echipe in parte.

In 2009, Agile Sports a ajuns sa numere 18 angajati si a inregistrat venituri de 475.000 de dolari. Anul trecut, castigurile companiei au ajuns la trei milioane de euro.

Citeste si:

Germanii si-au facut propriul oras in China. Debarcarea "teutonilor" la Taicang

15 tari care stau pe adevarate comori. Ce stat "ascunde" in subsol bogatii de 2,5 trilioane de dolari