"La nivel international, am crescut cheltuielile pentru proiectul Shah-Deniz din Azerbaijan si am inceput activitatile de explorare la noile noastre proiecte din Romania si Ghana", potrivit raportului.

In octombrie 2011, guvernul a aprobat doua acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetre romanesti de cate 1.000 km patrati din Marea Neagra, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si asocierea de firme Lukoil Overseas-Vanco International.

Estimarile guvernului de la acea vreme aratau ca valoarea investitiilor din aceste perimetre se va ridica in primii trei ani la 75 milioane dolari, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute in aceasta etapa, investitiile sa continue in urmatorii doi ani cu sume cuprinse intre 80 si 160 de milioane de dolari.

Profitul net al grupului Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a scazut cu 26,3% in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 5,74 miliarde dolari de la 7,79 miliarde de dolari, pe fondul deprecierii rublei si al scaderii pretului la petrol. In schimb, venitul a urcat cu 7% in intervalul ianuarie-septembrie, de la 105,5 miliarde de dolari la 112,9 miliarde de dolari.

La nivelul trimestrului al treilea, profitul Lukoil a consemnat un declin de 48%, la 1,62 de miliarde de dolari, comparativ cu 3,11 miliarde de dolari in acelasi interval din 2013, peste asteptarile analistilor. Economistii consultati de Bloomberg au estimat un profit in valoare de 1,73 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea.

Productia de hidrocarburi a avansat cu 4,6%, la 2,29 milioane de barili pe zi in primele noua luni ale anului, in timp ce, la nivelul trimestrului al treilea, avansul a fost de 7,4% fata de perioada corespunzatoare din 2013, la 2,34 milioane de barili pe zi.

Grupul rus Lukoil este prezent in Romania cu o rafinarie in Ploiesti si o retea de peste 300 de benzinarii.

Rafinaria Lukoil de la Ploiesti si-a intrerupt pentru scurt timp activitatea, la inceputul lunii ocrombrie, dupa ce procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti a facut mai multe perchezitii la sediile Petrotel, intr-un dosar de coruptie, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.