"Daca sanctiunile vor afecta intr-o maniera disproportionata Finlanda, vom solicita sustinerea partenerilor europeni", a declarat premierul Stubb. 

"Trebuie sa ne conformam principiului solidaritatii economice. Concret, aceasta inseamna ca statele membre cele mai afectate in urma sanctiunilor vor primi o anumita forma de compensatii", a adaugat el.

Premierul Stubb nu a precizat despre ce fel de compensatii ar putea fi vorba. 

Finlanda, care incearca sa depaseasca recesiunea cu care s-a confruntat economia tarii in 2012 si 2013, simte deja efectele scaderii schimburilor comerciale cu Rusia, de la inceputul crizei din Ucraina.

De altfel, premierul finlandez considera ca situatia s-ar putea inrautati. 

"Exista posibilitatea - si subliniez posibilitatea - de a avea o criza economica. (...) Repercusiunile directe ale sanctiunilor pot fi importante", a apreciat el. 

Uniunea Europeana a impus din 1 august noi sanctiuni Rusiei, in speranta ca-l va determina pe presedintele Vladimir Putin sa nu-i mai sustina pe separatistii prorusi din estul Ucrainei. Sanctiunile reduc accesul Rusiei la pietele financiare europene, impun un embargou asupra contractelor vizand armamentul si echipamentul militar si limiteaza vanzarea in Rusia a tehnologiilor si echipamentelor pentru domeniul energiei.