Spania a ajuns in prima linie a crizei datoriilor din zona euro, iar problemele financiare ale regiunilor si ale bancilor risca sa provoace o gaura mare in finantele publice, in timp ce costul imprumuturilor se apropie de un nivel la care tara va fi nevoita sa ceara sprijin extern.

Datele Bancii Spaniei arata ca spaniolii au trimis luna trecuta in strainatate 66,2 miliarde de euro, cel mai mult dupa 1990.

Spaniolii sunt ingrijorati de soliditatea bancilor locale, afectate de expunerea la prabusirea, in 2008, a pietei imobiliare, si transfera bani in depozite bancare in economii mai solide din nordul Europei.

Datele referitoare la iesirile de capital sunt anterioare nationalizarii Bankia, a patra mare banca din Spania, in aceasta luna, cand a devenit clar ca institutia financiara nu poate administra pierderile generate de investitiile imobiliare neperformante, amplificate de recesiune.

Guvernul de centru-dreapta a angajat auditori independenti pentru evaluarea soliditatii sistemului financiar, in incercarea de refacere a increderii in banci.

Autoritatile de la Madrid trebuie sa prezinte Comisiei Europene planul de restructurare a Bankia, a declarat joi un purtator de cuvant al institutiei, adaugand ca o solutie nationala pentru criza bancara a tarii este de preferat unui plan european de salvare.

Guvernul a anuntat miercuri ca va finanta planul de sustinere a Bankia, care totalizeaza 23,5 miliarde de euro, prin fondul de salvare a bancilor, FROB, dar oficiali bancari au aratat ca agentiile spaniole nu au acces in prezent la piata de obligatiuni.

Reportaj din Spania ingropata in datorii. "Inca mai mancam si ne imbracam. Nu se stie pentru cat timp" VIDEO