"Te insori cu o persoana pe care o consideri cea mai buna din lume si dupa putin timp constati ca este diferita", spune Francisci, citat de Bloomberg. El adauga ca desi "luna de miere s-a incheiat", statele din zona euro trebuie sa ramana alaturi de euro "atat la bine, cat si la rau".

Moneda unica europeana si-a pierdut stralucirea printre noile state membre. Avand salarii inferioare celor incasate de greci, cetatenii economiilor emergente care au trecut recent la euro sunt tot mai reticenti in a-i ajuta pe partenerii meridionali.

La mai putin de trei ani de la adoptarea monedei euro Slovacia reprezinta un obstacol dur pentru Europa, in conditiile in care premierul Iveta Radicova are nevoie de sprijinul coalitiei pentru a vota reformarea FESF (Fondul European de Stabilitate Financiara) inaintea summitului UE de pe 17 octombrie, in timp ce presedintele parlamentului Richard Sulik a anuntat, potrivit presei straine, ca data votului este 25 octombrie.

La peste 1.500 de km distanta Parlamentul Estoniei, tara care a renuntat la coroana (kroon) la inceputul acestui an, a anuntat in urma cu cateva zile ca sustine planul de reformare a FESF. Reforma a fost aprobata cu 59 de voturi "pentru" si 42 "impotriva". Deliberarile au fost tulburate de protestatari inarmati cu pancarte pe care scria "Estonia! Bine ati venit pe Titanic" sau "A imprumuta Grecia este similar cu a oferi vodca unui betiv".

"Atitudinea este inca pozitiva, dar probabil va incepe sa se deterioreze destul de rapid incepand de acum", considera Hardo Pajula, economist la banca suedeza SEB, a doua institutie de credit ca marime din regiunea baltica. "Una este sa votezi pentru acordarea unor garantii mai degraba abstracte si alta este sa fii de acord cu un transfer efectiv de fonduri", adauga el.

Citeste continuarea pe www.zf.ro