Intr-un discurs sustinut la reuniunea anuala a bancilor centrale, organizata de Fed, la Jackson Hole (Wyoming), Yellen a afirmat ca nu are o reteta simpla pentru politica monetara, in contextul unor incertitudini considerabile privind evolutia inflatiei si a somajului. 

Presedintele Fed a confirmat faptul ca incheierea programului de achizitie de active in scopul suplimentarii lichiditatilor va avea loc in octombrie. 

In discursul consacrat pietei muncii si politicii monetare, Yellen a parut pentru prima oara mai putin dedicata protejarii pietei muncii in detrimentul combaterii inflatiei. Ea a subliniat, asa cum a mai facut in mai multe randuri, ca rata somajului nu reflecta realitatea pietei muncii. Yellen a evocat numarul mare al locurilor de munca part-time si somerii descurajati, care au incetat sa mai caute un loc de munca. 

In prezent, rata somajului din Statele Unite este 6,2%, sub nivelul de 7,3% de acum un an. 

Pe de alta parte, Yellen nu a exclus ca inflatia sa accelereze, afirmand ca salariile, care pana in prezent au avut o evolutie relativ liniara, ar putea sa creasca peste asteptari. 

Cresterea preturilor din SUA este deocamdata sub obiectivul Rezervei Federale pe termen mediu, de 2%. 

"Daca piata muncii va progresa peste asteptari, iar inflatia va creste, atunci majorarea dobanzilor ar putea interveni mai rapid", a aratat Yellen. 

Presedintele Fed a recunoscut ca oficialii institutiei fac interpretari diferite ale evolutiei economiei americane si a subliniat dificultatile si complexitatea interpretarii relatiei dintre marja de resurse neutilizate ale pietei muncii si declansarea tensiunilor inflationiste.